Hoppa till innehåll

Varför är solglasögon så viktiga?

Solglasögon är utan tvekan en älskad modeaccessoar. I princip alla stora modehus har sina egna kollektioner. Många olika former och designer har även blivit förevigade genom popkultur. Det är därför inte svårt att övertyga någon om att ett par solglasögon är ett måste i en fulländad garderob. Låt oss dock lägga mode åt sidan en stund och diskutera varför solglasögon faktiskt är så viktiga.

Solsken, kumulativ skada och det bästa skyddet

Precis som de flesta älskar vi solsken. Vi svenskar är duktiga på att spendera mycket tid utomhus så fort solen är framme och utomhussport och -lek är en stor del av vår kultur. Solens strålar är vackra och ger oss energi men de är även skadliga både på lång och kort sikt.

Att vårt största organ (vår hud) tar skada från dessa strålar är ingen nyhet – därför använder vi solkräm i stora mängder. Två av våra mindre organ (våra ögon) är dock även de blottade för solen, så ett likvärdigt skydd behövs för dem. Hur solens UV-strålar påverkar våra ögon har studerats länge. Solglasögon idag är därför otroligt bra på att ge oss det UV-skydd som vi behöver.

UVA/UVB, både en lång- och kortsiktig plan

UVA-strålar når näthinnan på baksidan genom att tränga sig igenom ögonen. Kumulativ exponering för UVA-strålar kan leda till grå starr och makuladegeneration (nedbrytningsförändringar i näthinnans gula fläck). Daglig användning av solglasögon är därför otroligt viktigt på lång sikt.

På kort sikt är det UVB-strålar som vi måste vara medvetna om. Intensiv exponering av dessa strålar kan orsaka hornhinnebrännskador (fotokeratit), vilket ibland kallas för ”solbrända” ögon.

Val av solglasögon

Solglasögon med UV-skydd är designade för att reflektera bort både UVA- och UVB-strålar genom en speciell beläggning på glasen. UV 400-filter är kategorin som blockerar alla ljusstrålar med våglängder upp till 400 nanometer och anses vara det bästa filtret.

Många solglasögon på marknaden har dock inte denna UV-skyddande beläggning. Glas som endast är mörka gör faktiskt att dina pupiller vidgas ytterligare så att mer ljus släpps in. Detta betyder mer ljus vilket betyder mer UV-exponering och skada.

I våra butiker investerar vi alltid i material av bågar av högsta kvalitet. Självklart gäller detta även för själva glasen. När du köper solglasögon från en optiker köper du därför även en investering för dig själv och din framtid.

Din optiker i Järfälla

Vårt handplockade sortiment är designat så att alla kan hitta något som de fastnar för. Om du inte älskar dina solglasögon kommer du heller inte att bära dem vilket då motverkar syftet.

Just nu har vi nyheter från Paul Smith och solglasögon från Tom Ford som alltid är en hit. Randolph Engineering är alltid ett säkert val när det kommer till högklassig kvalitet. Svenska EOE som specialiserar sig i miljövänliga material finns även på menyn. En perfekt blandning för alla smaker helt enkelt.

Kom in till butiken för att prata med en av våra optiker. De kan hjälpa dig att hitta rätt solglasögon för rätt aktivitet, din unika ansiktsform och dina unika behov. Välkommen in så inviger vi sommaren tillsammans.